Skip to main content

Ik ben loopbaancoach geworden omdat ik in die rol al mijn talenten en ervaring kwijt kan. Ik zit perfect op mijn plek. Betekent dat dat ik alleen maar leuke dingen doe zoals je zou hopen bij een ‘perfect-match’ baan? Nee, zeker niet..

Wat je ook doet… er zitten altijd minder leuke kanten aan het werk. Daar kan je je op karakter doorheen bijten, je kunt hopen dat het anders wordt of je komt in actie. Er is altijd wel iets mogelijk waarmee je jouw werk meer laat aansluiten op jouw mogelijkheden en voorkeuren. Jobcrafting noemen ze dat, of in het Vlaams: baanboetseren.

Zo buig je de mindere kant van je werk om naar iets wat meer plezier geeft:

“Als afstoten of oplossen geen optie is, pas dan je taak aan” is het motto van jobcrafting. Onderzoek wat jij kunt doen om je taak anders te beleven. Het is je baan veranderen zonder van baan te veranderen. Hier zijn vier invalshoeken van waaruit je die invloed kunt pakken:

Op TAAK niveau: Wat kan je veranderen aan jouw takenpakket wat het leuker maakt?

  • Zijn er taken die je kunt afstoten of juist erbij kunt doen?
  • Kan de tijdsverdeling anders, of de volgorde van je taken?
  • Is er een taak waar je beter in wilt worden, of je eigen manier in wilt vinden?
  • Zou je een taak kunnen verrijken door je talenten in te zetten?

Een van mijn moetjes is: verslaglegging van de inhoud van mijn coachgesprekken. Ik kan de inzichten van al die klanten die ik spreek niet meer onthouden. Ik moet ze wel vastleggen om er bij het volgende gesprek op voort te kunnen borduren. Verslagleggen is voor mij een energielek. Ik ervaar het als stil staan, herkauwen… saai.

Tenzij… ik het echt meteen na afloop van een gesprek doe en ik nog in het gloeigevoel van het gesprek zit. Als ik gevoelsmatig maar in een bubbel met die klant blijf – me niet laat verleiden om de telefoon op te nemen of nog even een mailtje te lezen – dan rollen de woorden er relatief makkelijk uit en kost het me weinig energie. Maar o wee als ik het uitstel tot het eind van de dag en ik het niet meer vanuit dat gevoel kan doen maar het vanuit mijn hoofd moet…

Door bewust te zorgen dat ik niet gestoord wordt na het vertrek van mijn klant, en door bewust in de bubbel te blijven met diegene kan ik van een taai moetje iets okés maken.

Op RELATIE niveau: Kan je veranderen met of voor wie je dit doet om het leuker te maken?

  • Met wie zou je dit samen kunnen oppakken waardoor je meer energie krijgt?
  • Wie zou je nog meer kunnen helpen? Heb je iets anders van je leidinggevende nodig?
  • Zijn er relaties (klanten, collega’s etc) waar je vaker mee in contact wilt zijn of juist wat meer afstand van zou willen?
  • Zou een verbetering op bepaalde aspecten van de samenwerking helpen?

Een van mijn klanten vertelde dat ze een hekel had aan het voorzitten van het werkoverleg. “Ik vind een werkoverleg nuttig en nodig, maar het is echt hard werken en ik krijg er weinig voor terug.” We onderzochten waar de schoen wringde en ontdekten dat ze het gevoel van samen miste. Het eerstvolgende overleg deelde ze dit met de groep en stelde voor dat iedereen een rol zou kiezen (die van tijdsbewaker, die van agenda bewaker, die van notulist etc.) zodat iedereen mee zou doen. Zij blij en de anderen reageerden verrassend positief.

Op MENTAAL niveau: Kun je iets veranderen aan de gedachtes die je over deze minder leuke taak hebt?

  • Wat maakt deze activiteit waardevol voor je? Waar ga je van glimmen?
  • Wat denken anderen die positief kijken naar deze taak of dit aspect hier over?
  • Hoe zou je anders kunnen kijken, zodat dit minder vervelend wordt?

Dit is wat ik toepas als ik het gespreksverslag moet schrijven. Dan stel ik me in mijn gedachten voor dat de klant nog bij me zit en dat ik als het ware zit na te praten. Ik kies er voor om die activiteit in een positief daglicht te zetten. Call me crazy, maar het werkt.

Op CONTEXT niveau: Kun je iets veranderen aan de omgevingsfactoren om het prettiger te beleven?

  • Op welke (leukere) plekken zou je deze activiteit kunnen doen?
  • Hoe heeft het tijdstip waarop je het doet invloed op de activiteit?
  • Hoe zou je je werkplek anders kunnen inrichten? Iets toevoegen of verwijderen?

Ik ben een zelfstandig ondernemer en dat neemt nog zo’n moetje met zich mee: de boekhouding. Ik stelde dat zo lang mogelijk uit. 

Totdat… ik het hele zwikkie meenam naar een plek waar ik me geïnspireerd voelde: een leuk koffietentje met heel divers publiek. Een fijne cappuccino aan mijn linkerkant en een oortje met lekkere muziek in mijn rechteroor; binnen de kortste keren had ik mijn administratie bijgewerkt. Ik krijg van de handeling zelf nog steeds geen energie, maar door de leuke omgeving lekt de energie ook niet weg. Ik zoek een voor mij inspirerende plek op en ik beleef het meteen anders.

4. neem 1 minuut een powerpose aan
Ben je van nature wat onzeker? Ga dan staan en strek je helemaal uit: benen in spreidstand, armen in de lucht, vingers gestrekt, hoofd in je nek en je mond en ogen wagenwijd open. Niemand die je ziet, je staat dus niet voor gek maar maakt ter plekke wel testosteron (dominantieverhoger) en cortisol (stressverlager) aan. Dat zorgt er voor dat je je sterker voelt – probeer maar eens –  en ook dat je zelfverzekerder uitstraalt. (Amy Cuddy vertelt er alles over in haar Ted talk)

image by drobotdean on Freepik

Vind je het lastig om die sterke punten van je in de etalage te zetten tijdens zo’n gesprek? Weet je niet goed wat jouw sterke punten zijn en wat jou dus onderscheid van de anderen? Ik help je graag om ze te verhelderen. Bij Wat en Hoe kun je lezen op welke wijze ik je zou kunnen helpen.